o autorze

Przewiń w dół
Jakub Pieniążek
Jakub Pieniążek

Nazywam się Jakub Pieniążek i od 10 lat rozgryzam najlepsze na świecie ryby i owoce morza w Lizbonie, stolicy kraju o najwyższym spożyciu produktów rybołówstwa per capita na świecie*. Portugalia oferuje idealne warunki zdeklarowanym oceanożercom takim jak ja, pozwalając zanurzyć się w kuchnię której obsesją są ultra świeże ryby i owoce morza i spróbować nawet najbardziej egzotycznych gatunków. To idealne miejsce do zrozumienia jak wielowątkowym zagadnieniem jest eksploatacja mórz i oceanów. Zafascynowany żywnością o morskim pochodzeniu uczestniczyłem w absolutnie fenomenalnych konferencjach naukowych o oceanach, rybołówstwie i jego produktach oraz w eventach kulinarnych poświęconych kuchni z ryb i owoców morza. Zanim się obejrzałem, kulinarne oblicze ryb i owoców morza stało się główną turbiną mojej zawodowej działalności [PORTISSIMO]. Dzięki temu poznałem wiele autorytetów z branży o światowej renomie, których dziś z dumą mogę zaliczyć do moich przyjaciół. Wśród nich są mistrzowie sztuki kulinarnej, w tym niektórzy z gwiazdkami Michelin, biolodzy morscy, inżynierowie akwakultur, krytycy i pisarze kulinarni wyspecjalizowani w tematyce, i mnóstwo innych fascynujących postaci związanych z jadalnymi zasobami oceanów na wielu różnych płaszczyznach. Wiele się od nich nauczyłem i chciałbym teraz tą wiedzą podzielić się również z wami.

Jeśli tak jak ja jesteście zdeklarowanymi oceanożercami, odwiedzajcie serwis regularnie aby poznawać nowe fakty o rybach i owocach morza. Jeśli chcecie być jeszcze bliżej, możecie śledzić mnie również w portalu NaTemat.pl. O moich publikacjach o rybach i owocach morza w prasie (branżowej i nie tylko) będę informował we wpisach z tagiem: publikacje.

Dziękuję, że jesteście tu ze mną,
Jakub Pieniążek

*Po trzech odległych archipelagach i wyspach o liczbie ludności mniejszej od Bydgoszczy (1. Malediwy, 2. Islandia, 3. Kiribati / FAOSTAT 2009).