idea

Przewiń w dół

 

Ideą która stoi za powstaniem serwisu, było stworzenie przejrzystej platformy edukacyjnej poruszającej tematykę ryb i owoców morza. Serwis jest regularnie uzupełniany o atrakcyjną wizualnie zawartość i proste, krótkie treści o jakości informacji dotąd nie spotykanej w polskim Internecie. Piszemy o rybach i owocach morza które znamy „od kuchni” i szczególną uwagę przykładamy do prawidłowego nazewnictwa (nazwy handlowe, zwyczajowe i naukowe) bowiem mamy z tym w Polsce poważne problemy.

Aby uczynić serwis przejrzystym, skupiliśmy się na trzech wytyczających jego ramy założeniach:

1. minimalizm (layout), ascetyzm (niewiele funkcjonalności) i prostota (intuicyjna nawigacja);

2. uwzględnienie wysokiej jakości, zrozumiałych w odbiorze zdjęć i obrazów które stanowią sedno informacji;

3. unikanie zbyt długich treści (każdy wpis zawiera maksymalnie 400 słów i jest pisany językiem zrozumiałym dla każdego).

Oczywistą inspiracją był dla nas microblogging, który w dzisiejszych czasach wydaję się być idealnym narzędziem przekazywania informacji „w biegu”, szczególnie w społeczeństwach posiadających ograniczone zasoby czasu.

Serwis porusza zagadnienia związane z rybami i owocami morza na wielu różnych płaszczyznach. Ryby i owoce morza to bowiem temat nie tylko kulinarny, ale i fascynujący obszar wiedzy, w którym historie z morskich głębin spotykają się z bolączkami rybołówstwa i akwakultur, problematyką zdrowia mórz i oceanów oraz zagadnieniami z pogranicza technologii i bezpieczeństwa żywności. Takie właśnie treści staramy się w serwisie poruszać w lekki, czytelny sposób.

Celem przeważającej części wpisów jest wspomaganie konsumentów w podejmowaniu decyzji konsumenckich, edukacja w zakresie rozpoznawania produktów wysokiej jakości i prawidłowego się nimi posługiwania w kuchni. Staramy się nie zamieszczać przepisów kulinarnych, tych bowiem w Internecie nie brakuje.

Zapraszam,
Jakub Pieniążek