FAQ

Przewiń w dół

1. Jaki jest cel umieszczania we wpisach trudnych do zapamiętania nazw naukowych? To naprawdę niezbędne?

Nie ma w uniwersum ryb i owoców morza lepszego „systemu nawigacji” niż łacińsko brzmiące nazwy naukowe. Tylko nazwa naukowa nie pozostawia złudzenia co do tego, z jakim produktem mamy do czynienia. Oznaczenia handlowe i nazwy zwyczajowe czasami zupełnie omyłkowo lub intencjonalnie są stosowane błędnie. Ponadto znajomość nazw naukowych pozwala nam wynieść wiedzę o rybach i owocach morza na wyższy poziom. To tak jakbyśmy z dyskusji o winach na poziomie czerwone/białe lub słodkie/wytrawne przeskoczyli na poziom dywagacji o szczepach czy o wyższości win jednoszczepowych nad blendami lub odwrotnie. Dostrzeganie niuansów w obrębie smaku, konsystencji, faktury czy prezentacji (wyglądu), w rybach i owocach morza jest niemniej pasjonujące niż w winach.